5 Серпня, 2025

В Україні молочна сировина з початку року подешевшала на 18%, однак ціни на молочну продукцію в супермаркетах залишаються високими через логістичні витрати, мережеві націнки та обережність переробників. Експерти зазначають, що найближчим часом вартість готової продукції суттєво не знизиться.

Про це розповіла заступниця генеральної директорки, керівниця проєктів співпраці із переробкою в Асоціації виробників молока Олена Жупінас в коментарі ЗМІ.  На прилавках супермаркетів молочна продукція залишається однією з найбільш затребуваних, але водночас однією з тих, що викликає найбільше питань у споживачів. 

Адже ціни на молоко-сировину в Україні знижуються вже з січня, а ось готова продукція в магазинах практично не дешевшає. За словами Жупінас, вартість сирого молока в Україні з січня до березня 2025 року впала на 18%. У червні ціна ще трохи знизилася – приблизно на пів відсотка. Причина – невизначеність із експортними квотами в рамках співпраці з ЄС, що змусила переробників обережно реагувати на ринок.

Попри здешевлення сировини, споживач не бачить цього на полицях. Так, молоко 2,6% у пакеті 900 мл коштує: 

  • у “Новусі” – 47,99 грн;
  • у “Форі” – 57,60 грн;
  • у пляшках – від 52,50 до 60,49 грн.

Кефір 2,5% у пляшці від 58,30 грн до 72,99 грн. Сметана від 53 до 59 грн. Кисломолочний сир (350 г) від 89,99 до 99,99 грн. Масло 82,5% (180 г) від 107 до 128 грн, а твердий сир подекуди перевищує 90 грн за 100 г. На ринках – усе інакше:

  • молоко 2,6% – близько 40 грн;
  • сметана – 39-40 грн;
  • сир – від 60 грн;
  • масло – від 70 грн;
  • твердий сир – від 400 грн/кг (себто 40 грн за 100 г).

Жупінас також розповіла про основні причини такої цінової політики. Серед них:

  • маркетинг та упаковка в супермаркетах формують до 20-30% кінцевої ціни;
  • логістика, оплата праці, оренда приміщень – усе це включено у вартість;
  • мережеві надбавки: супермаркети утримують високі націнки навіть у періоди зниження закупівельних цін;
  • страх переробників перед можливими змінами експортної політики стримує зниження оптових цін.

За перше півріччя 2025 року імпорт сирів до України зріс на 47% у порівнянні з довоєнним періодом. За словами експертки, це створює серйозний тиск на вітчизняних виробників, які опиняються в умовах жорсткої конкуренції. Якщо ж вітчизняна переробка зупиниться, фермери просто не матимуть куди здавати молоко, що може спричинити кризу в галузі.

Фахівці прогнозують невелике зростання закупівельних цін на сировину в серпні, однак вони залишатимуться нижчими, ніж наприкінці 2024 року. Перемовини з Єврокомісією можуть поліпшити ситуацію, але наразі ціни в магазинах залишаються стабільними не через брак сировини, а через ритейл-логіку формування ціни.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні суттєво зросли ціни на огірки. Нині виробники продають їх у середньому по 30-50 грн/кг, що на 16% вище, ніж тижнем раніше. При цьому попит на цей овоч залишається стабільним.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *