1 Липня, 2025

В Україні цього тижня (23-29 червня) значно впала вартість буряка, цибулі та смородини через різке зростання пропозиції й зниження якості продукції. Водночас зросли ціни на солодкий перець, моркву та персики, адже їхня пропозиція обмежена, а попит стабільно високий.

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Цього тижня найбільше подешевшав буряк, якщо ще нещодавно його продавали по 25-40 грн за кілограм, то нині – вже по 15-20 грн. 

Подібна ситуація з ріпчастою цибулею нового врожаю, адже ціни впали до 14-25 грн/кг, тоді як минулого тижня її продавали по 25-40 грн. Причина – різке збільшення пропозиції, на ринок одночасно вийшло багато виробників, які почали масово збирати врожай. Через це утворився тимчасовий “перенасичений” ринок, і ціна швидко поповзла вниз.

У той же час морква стала однією з найдорожчих овочевих позицій. Її ціна зросла до 50-55 грн/кг, що значно більше, ніж тиждень тому. Цей продукт традиційно дорожчає на початку сезону, коли обсяг пропозиції ще невеликий, але попит стабільно високий, як серед споживачів, так і серед заготівельників.

Рання картопля також трохи подорожчала – до 15-22 грн/кг, це пов’язано із поступовим зниженням запасів старого врожаю, а новий ще не повністю заповнив полиці. Серед новинок сезону – солодкий перець. Його цього тижня продають по 100–160 грн/кг, що є досить високою ціною.

Пояснення просте, адже попиту більше, ніж товару. У кількох регіонах лише стартував збір, і продукції на ринку обмаль. Часник також демонструє поступове зростання, його все активніше купують як споживачі, так і заготівельники.

Зате огірок і томат навпаки стали доступнішими. Огірки нині коштують 15–30 грн/кг, а томати — 55–85 грн/кг. Це пов’язано з тим, що основна хвиля врожаю в теплицях уже пройшла, а відкритий ґрунт активно надходить у продаж.

Фруктово-ягідний сегмент цього тижня зберіг суперечливу динаміку. Найяскравіший приклад – черешня, попри пік сезону, вона подешевшала з 120-150 грн до 115-130 грн/кг. Причина – низька якість частини партій, через що продавці змушені знижувати ціну, щоб реалізувати товар.

Абрикоси також знизилися в ціні, нині їх продають по 80–100 грн/кг, залежно від сорту та регіону. Персики, навпаки, подорожчали до 100–120 грн/кг. Ціна на них зростає через обмежену пропозицію якісної продукції.

Українська лохина тільки починає з’являтися на прилавках, але перші партії вже присутні. Вартість ще не стабілізувалася – ціна залежить від регіону та обсягів. Водночас інша ягода – смородина суттєво втратила в ціні. І чорна, і червона нині в надлишку, тож продавці знижують вартість, щоб уникнути втрат.

Суниця садова залишається у діапазоні 75-120 грн/кг. Все залежить від свіжості, сорту та місця вирощування. Найдешевша — на півдні, найдорожча — в центральних містах.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, у світі і зокрема в Україні продовжують зростати ціни на каву, чай і какао. Вартість популярних напоїв підтримується з кліматичних причин, падіння врожайності та дисбалансі у попиті та пропозиції, і експерти прогнозують, що зростання цін продовжиться.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *